VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS POSĖDIS NR. 77

Vilniaus tarybos patvirtintas miesto biudžetas 2019 metams siekia 679,5 mln. Eur ir yra 9 proc. didesnis nei praėjusių metų. Mano nuomone, įskaitant realią infliaciją – tai jis yra nepakitęs, bet pinigai iš esmės persiskirstė daug kur juos sumažinant ar padidinant. Kai kur tiesiogiai, t.y. net ir neatsižvelgiant į infliaciją, o kai kur netiesiogiai, jeigu atsižvelgiama į inflaiciją ir padidėjusiais sąnaudas į darbuotojų algas.

Daugelis piktinosi, kad surinkta mažiau pinigų, o aš ižvelgiu teigiamų aspektų, kad pagaliau sumažinti nelogiški mokesčiai ir tai atsisipindi maženiame surinkime. Pasirodo mano mokeščių mažinimo siūlymams buvo pritariama ruošiantis šaukti  prieš rinkimus, kad mažiau bus surinkta mokesčių! O aš džiaugiuosi, kad mokesčių surinkimas pagaliau mikro žingsneliu panašesnis į liberalesnį, nors jos struktūra turėtų būti visai kitokia. Pasiteisinimas, kad tokie įstatymai – nėra pagrindas, nes šie mažesni surinkimai  jau faktas ir tai yra įrodymas!

Taigi, koks rezultatas. Prioritetinėmis sritimis išlieka švietimas, infrastruktūra ir socialinė apsauga. Pajamos savivaldybės savarankiškoms funkcijoms vykdyti sudarys 404,1 mln. Eur, valstybės biudžeto dotacijos sieks iki 168,5 mln. Eur, ES lėšos – 69,4 mln. Eur, lėšų likučiai – 37,5 mln. Eur, o miesto skola per praėjusius metus sumažėjo nuo 244,2 iki 206,8 mln. Eur, per visą kadenciją – apie 180 mln. Eur.

Šiemet Vilniaus miesto biudžete prioritetai išliko panašūs į praėjusių metų ir jiems skirta daugiau lėšų: švietimui ir ugdymui skirta 326,5 mln. Eur, miesto infrastruktūros gerinimui, miesto tvarkymui –  144,4 mln. Eur, socialinei apsaugai – 68,9 mln. Eur, aplinkos apsaugai – 44,1 mln. Eur, kultūrai ir sportui – 21,6 mln. Eur, sveikatos apsaugai – 15,2 mln. Eur, ir kitoms sritims – 58,9 mln. Eur.

Švietimui ir kultūrai skirtos lėšos išaugo daugiau nei 28 mln. EUR. Šių lėšų dėka mieste bus kur kas daugiau vaikų vasaros stovyklų, bus atnaujinami stadionai prie Vilniaus mokyklų, šiais metais ir toliau bus tęsiama pradinukų visos dienos grupių programa, antrokų plaukimo pamokos. Taip pat planuojama įrengti apie 20 sporto aikštelių skirtingose miesto viešosiose erdvėse, numatoma tęsti renovacijos ir remonto darbus švietimo, kultūros ir sporto įstaigose.

Šiek tiek didėja lėšos socialinės apsaugos ir sveikatos sričiai, jos siekia 84,1 mln. EUR. Bus pradėtos planuotos socialinių būstų Vilniuje statybos, siekiant sumažinti dėl socialinio būsto besikreipiančių ir laukiančių žmonių skaičių. Sprendžiant neįgaliųjų judumo problemas ir siekiant kuo greičiau pritaikyti gyvenamąją aplinką, pirmą kartą biudžete bus skirtas finansavimas asmenims, savarankiškai pritaikantiems būstą, atsižvelgiant į specialius neįgaliųjų poreikius. Taip pat planuojama skirti didesnį dėmesį sveikos gyvensenos įgūdžių didinimui mokyklose.

Miesto infrastruktūrai bei tvarkymui numatytos lėšos, palyginus su praėjusiais metais, išaugo daugiau nei 30 mln. EUR. Kaip ir praėjusiais metais, jos bus skirtos Vilniaus viešojo transporto atnaujinimui, darnaus judumo bei saugaus eismo užtikrinimui mieste, taip pat gatvių remontui, žvyrkelių ir sodų gatvių asfaltavimui, tęsiama pėsčiųjų ir naujų dviračių takų plėtra, vaikų žaidimų aikštelių įrengimas, Neries krantinių modernizavimas, bus tęsiami reikšmingi atnaujinimai miesto apšvietime. Taip pat dalį lėšų planuojama skirti vienai svarbiausių miesto sankryžų, skiriančių Žirnių g., Liepkalnio g. ir Minsko pl. rekonstrukcijai. Tam iš viso planuojama skirti apie 168,1 mln. Eur.

Praėjusiais metais atidarytame Fabijoniškių baseine jau vyksta sportininkų ir vaikų treniruotės, o šiais metais bus tęsiami kiti miestui svarbūs didieji projektai – Lazdynų baseino statybos, bus ruošiama teritorija daugiafunkciam kompleksui Šeškinėje. Bus plėtojama vaizdo stebėjimo sistemos infrastruktūros plėtra, po kurios mieste turėtų atsirasti naujos 155 vaizdo stebėjimo kameros, kurios padės užtikrinti saugumą miestui svarbiuose taškuose. Apie 130 naujų vaizdo kamerų mieste buvo įrengta ir pernai.