VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS POSĖDIS NR. 75

Sostinės garbės piliečiais paskelbta mecenatų, mokslininkų Viktoro ir Danguolės Butkų šeima. Garbės piliečių šeima kultūros mylėtojams 2018 metais padovanojo neeilinę dovaną – MO muziejų, įkurtą asmenine šeimos iniciatyva. V. ir D. Butkų sukauptą 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų.

Vilniaus Taryba aptarė reikšmingiausius įvykius ir sukaktis, minėtinus 2019-aisiais: metai paskelbti Vilniaus konsulato ir humanitarinės veiklos, Juozo Tumo Vaižganto ir Stanislovo Moniuškos metais. 2019-aisiais sukanka 80 metų, kai Vilniuje įsteigtas Lietuvos konsulatas, kuris tapo tiltu į laisvę ir gyvenimą šimtams žmonių nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos okupacijos metais.Bus minima ir Lietuvių tautinio atgimimo žadintojo Juozo Tumo–Vaižganto 150 m. sukaktis. Kunigas, rašytojas XX a. pr. kūrė Vilniuje, gaivino kultūrinį ir pilietinį miesto gyvenimą, telkė lietuvių visuomenę. Dar viena svarbi data – gegužę sukaks 200 metų kompozitoriui ir dirigentui Stanislovui Moniuškai, kuris XIX a. viduryje savo kūryba ir veikla puoselėjo muzikinę Vilniaus kultūrą, garsino miestą.

Planuojamas šiųmetinis Vilniaus miesto biudžetas siekia 616,7 mln. Eur. Vilniaus miesto savivaldybė šių metų biudžetą formuos išlaikant tas pačias prioritetines sritis – saugumą, modernumą ir patogumą. Skaičiuojama, kad miesto skola per praėjusius metus yra sumažėjusi nuo 244,2 iki apytikriai 202,8 mln. Eur, per visą kadenciją – daugiau nei 180 mln. Eur. Šiais metais Vilniaus miesto biudžetą numatyta skirti toms pačioms prioritetinėms sritims kaip ir praėjusiais metais: švietimui ir ugdymui (288,2 mln. Eur), miesto infrastruktūros gerinimui, miesto tvarkymui (127,7 mln. Eur), socialinei apsaugai (64,6 mln. Eur), aplinkos apsaugai (43,3 mln. Eur), kultūros ir sporto plėtrai (19,7 mln. Eur), sveikatos apsaugai (13,0 mln. Eur) ir kitoms (60,2 mln. Eur). Biudžetas planuojamas metams į priekį, bet vis dar nepavyksta turėti bent trijų metų vizijos.

Vilniaus miesto taryba svarsto leisti miesto bendrovei „Vilniaus šilumos tinklai” (VŠT), kartu su savivaldybe dalyvaujančiai tarptautinio Stokholmo arbitražo byloje prieš buvusią Vilniaus šilumos ūkio nuomininkę UAB „Vilniaus energija“ (VE) ir ją valdančią prancūzų kapitalo įmonę „Veolia Environnement S.A.“, pasitelkti finansinius išorės partnerius dėl arbitražo bylos išlaidų finansavimo. Bendra Vilniaus miesto savivaldybės ir VŠT šiuo metu reikalaujama suma viršija 350 mln. eurų.

Sostinės savivaldybė suplanavo naują didelį vaikų darželį Perkūnkiemyje, į kurį pakvies 440 vaikų. Nuspręsta kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą dėl dviejų sklypų Bieliūnų ir Perkūnkiemio g. perėmimo visuomenės poreikiams. Jų vietoje įrengs ir vaikų žaidimų aikštelę, ir erdvų darželį. Sklypas Bieliūnų g. 5 priklauso fiziniams asmenims. Kiti du sklypai – juridiniam asmeniui.