VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBOS POSĖDIS NR. 66

Kadangi be pagrindinių komitetų sprendimai teikiami balsuoti tarybai, o formali dauguma, net nesigilindama, tiesiog balsuoja UŽ, tai šį posėdį protestuodamas praleido dr. Mindaugas Mačernis.

Toliau įvardinu šioje taryboje priimtus svarbesnius sprendimus.

Sostinėje penkiolikai gatvių suteikti pavadinimai. Naujojoje Vilnioje atsiras Valų, Kartvelų, Galų, Kurdų, Azerių, Albanų gatvės. Nauji gatvių pavadinimai taip pat suteikti gatvėms Antakalnio (Saulašarių), Naujininkų (Karužiškių), Panerių (Lukonių, Rūdos), Pašilaičių (Giesvės), Verkių (Palemono, Kerniaus), Naujamiesčio (Vlado Putvinskio-Pūtvio) seniūnijose. Iki šiol buvusiai bevardei alėjai Justiniškėse suteiktas Sigito Gedos vardas. Šios alėjos vardo iniciatoriai – Justiniškių seniūnija kartu su vietos bendruomene ir Lietuvos rašytojų sąjunga – labai džiaugiasi, kad neseniai sutvarkytai viešajai erdvei suteiktas būtent šis pavadinimas, kadangi Sigitas Geda gyveno šiame rajone ir yra skyręs keletą eilėraščių. Oficialiai alėja bus atidaryta šį rugsėjį, minint bendruomenės šventę.

Sostinėje koreguojama vietinės rinkliavos taikymo tvarka elektromobiliams ir hibridiniams automobiliams: vietinė rinkliava už naudojimąsi mokamomis automobilių stovėjimo vietomis nebus taikoma tik visiškai elektra varomiems automobiliams, neturintiems vidaus degimo variklio. 2018 m. balandžio mėn. Vidaus reikalų ministro įsakymu buvo pakeista valstybinių numerių ženklų automobiliams išdavimo tvarka, suvienodinant elektromobilių ir įkraunamų hibridinių automobilių žymėjimą. Įsigaliojus pakeitimams, ir elektromobiliai, ir hibridiniai automobiliai žymimi valstybiniais numeriais su E raide priekyje, todėl tiek elektromobiliai, tiek hibridiniai automobiliai, pažymėti valstybiniais numeriais su EV raidėmis, pradėjo galėti nemokamai parkuotis rinkliava apmokestintose vietose.

Nuo rugsėjo Vilniaus savivaldybė miesto pradinių klasių moksleiviams finansuos visose mokyklose organizuojamas popamokines veiklas. Kol kas pradinukus auginantiems tėvams nieko daryti nereikia – apie savo apsisprendimą leisti atžalas į popamokines grupes mokyklų administracijas jie turės informuoti rugsėjo pradžioje.

Dvi iš trijų mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugas Vilniaus mieste teikiančių įmonių – UAB „Ecoservice” ir UAB „VSA Vilnius“ – Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pranešė dėl patiriamų nuostolių norinčios stabdyti paslaugų teikimo sutartį. Tačiau pokyčių vilniečiai nepajus – pagal sutartį, esami vežėjai atliekas veš dar 12 mėnesių, o per tą laiką bus įgyvendintas naujas konkursas. Tuo tarpu vilniečiai jau gavo pirmąsias naujas sąskaitas už atliekų tvarkymą po reformos įgyvendinimo, ir didžiajai daliai miestiečių šios išlaidos sumažėjo bent dviem – trimis kartais, o kai kurių sąskaitų sumažėjimas siekė ir 5-6 kartus. Administracija praneša, kad vilniečiai  pokyčių  dėl po metų planuojamų konkursų nepajus, nes rinkliavą renka ne  vežėjas, o pati Savivaldybė. Faktas, kad nemažai daliai vilniečių sąskaitos išaugo ir patiriami įvairūs biurokratiniai nemalonumai – oficialiai nutylima.

Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė finansavimo sutartis su VšĮ Centrine projektų valdymo agentūra ir pradėjo 18-os mokyklų vidaus patalpų renovaciją. Šiemet Vilniuje atnaujinamos: Emilijos Pliaterytės progimnazija, Genio progimnazija, Baltupių progimnazija, Jeruzalės progimnazija, Simono Stanevičiaus progimnazija, Antano Vienuolio progimnazija, Ąžuolyno progimnazija, Spindulio progimnazija, Žemynos progimnazija ir Jono Basanavičiaus progimnazija. Darbai jau vyksta ir Sofijos Kovalevskajos gimnazijoje ir progimnazijoje, Lazdynų mokykloje, Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje, Žygimanto Augusto pagrindinėje mokykloje bei Aleksandro Puškino vidurinėje mokykloje. Remonto darbai greitu metu prasidės Žemynos, Salomėjos Nėries ir Jono Basanavičiaus gimnazijose. Visos šios mokyklos buvo atrinktos, atsižvelgiant į dabartinę patalpų būklę bei pačių mokyklų bendruomenių išreikštą poreikį.